söndag 5 juni 2011

En alltmöjligt dag!

Idag har det verkligen varit en toppendag vädermässigt. Min rygg har känts rätt okej så jag tog mig i kragen och sådde frön i lådorna ute på framsidan. Det blev lite blommor, olika sorters sallad, koriander, persilja, dill och mer som jag inte kommer ihåg nu. Tryckte ner några köpeplantor av timjan och rosmarin i en kruka på bron. Några potatisar har också hamnat i jorden, lite sent kanske men innan det är höst så har jag nog färskpotatis. Nu har jag gjort majonäs med smak av citron, vitlök och chili. Den ska vara till den gratinerade hummern. Hummer har fått gott "gojs" på sig samt mycket färsk riven parmesan innan den ska in i ugnen. Sonen sa: Åh ska vi få hummer, vad gott! Återstår att se om han verkligen tycker om det eller om han bara vill tycka att det är gott. Det finns kycklingnuggets i reserv till honom annars.

Nina igen

Häromdagen såg jag ett reportage om Nina Muhonen igen. Hon som efter en dykskada inte kan röra något från nacken och ner men som trots det lyckats fylla sitt liv med meningsfullt innehåll. Hon berättade om sin kamp att få komma till Sahlgrenskas ryggmärgsenhet för att få prova att andas utan respirator. De läkare hon hade på sitt "hemmasjukhus" sa att det inte skulle gå eftersom hennes andningsmuskulatur inte fungerade alls. Men hennes kamp gav resultat. Hon fick till slut komma till Sahlgrenska och den 12 april kopplade de bort respiratorn för att se om det skulle gå. Nu stängs respiratorn av en timme varje dag när hon andas själv. Ett digert träningsprogram har hon framför sig,  ingen vet hur långt det kan leda!! Men det som gör mig beklämd är det faktum att den som är skadad eller sjuk ska behöva kämpa för rätten till vård. Det borde vara en självklarhet att den som behöver vård ska få chans att prova alla alternativ för att bli bättre som finns tillgängliga. Vare sig det är en så allvarlig skada som Nina har eller något annat. När man inte mår bra är det oerhört jobbigt att behöva kämpa för sin sak. Den kraften finns inte alltid. Nästan så att man behöver vara frisk för att orka vara sjuk...Därför kan jag  inte annat än beundra Nina och alla andra där ute som inte ger upp trots det motstånd de möts av. Människans inneboende kraft är fantastisk!!

Läs hennes debattartikel i DN från den 27/4 2011.
http://www.dn.se/debatt/om-socialstyrelsens-forslag-gallt-hade-jag-varit-dod-i-dag

Man ska inte ropa hej

Jag måste lära mig att inte ropa hej, ryggen mår väl sådär idag. Men skam den som ger sig. Solen skiner i alla fall, det blåser mindre så idag behöver man inte vara rädd för att blåsa bort. I natt bultade det på min dörr strax före två men innan jag hunnit ner för att kolla vem det var så hann personen i fråga gå. Såg en betänkligt vinglande man på väg mot torget, misstänker att det var densamme som tyckte att det vore trevligt att hälsa på......