onsdag 18 januari 2012

Ikväll var det dags för kafferep igen med gott fika och några timmars småprat. Tiden går så fort när man sitter och pratar bara...förhoppningsvis blir det inte så länge tills nästa gång vi ses. 
Sudden tränade ju-jutsu ikväll, mormor körde. Fast först uträttade han ärenden på stan. Han köpte skor, eftersom han blir blöt om fötterna i de gamla...de är rätt utslitna! Fick julklappsjeansen kortade och sen tror jag att han fixade nåt mer också. 

Jag har känt mig yr och vimsig idag, det snurrar i skallen och det känns som om hjärtat slår dubbelslag ibland...hoppas att det är nåt tillfälligt, gillar inte att vara vimsig. 
Om en vecka är gipset förhoppningsvis borta. Sex hela dagar kvar bara....

Gårdagens fiskgryta blev till fisksoppa!


Vaknade tidig, tidig morgon och kunde inte somna om.....fenomenet att många tycker sig ha rätt att skriva vad som helst till och om andra på nätet har gjort mig beklämd en lång tid och det upptog mina tankar under de tidiga morgontimmarna.

Påhopp haglar i olika forum,  facebookgrupper och i kommentarer till artiklar. Visst finns det de som skriver sakligt på ett sätt som går att bemöta och som inte sårar, men många har inget som helst filter i det de skriver. Ibland är det ungdomar men minst lika ofta, om inte oftare är det vuxna. Eller de som säger sig vara vuxna i alla fall....för jag måste erkänna att jag häpnar ibland. För hur ska barnen och ungdomarna kunna lära sig respekt för andra när många vuxna ägnar sig åt verbal pajkastning på olika forum på internet.

Nu när jag är sjukskriven har jag mer tid framför datorn så är det bara, så det händer nu och då att jag ger mig tid att läsa kommentarerna till olika artiklar.....rena förolämpningarna....jag undrar om de människor som skriver på det sättet konfronterar andra ansikte mot ansikte också eller blir det på låtsas när man bara skriver, så då är det plötsligt okej.

De som frågar ex. hur man rengör en ugnslucka kan få tonvis av förolämpande svar... Nu senast bildades en facebookgrupp med både elever och föräldrar mot en enda elev....eller för att inte tala om den facebookhets som blev när Bjästahistorien rullades upp.
Det finns många grupper på facebook där medlemmarna plötsligt börjar kalla varandra för olika saker och kränker varandra för att man har olika åsikter.
Jag har gått ur några stycken för att jag tycker att det blivit riktigt obehagligt, naturligtvis har jag talat om anledningen till det, jag hoppas att någon har förstått och tagit lärdom.
Kommentarerna till kvällstidningarnas webartiklar fylls ofta av rent förolämpande åsikter.
Det fria ordet är viktigt, man har rätt att säga sin åsikt, men aldrig någonsin rätt att kränka och förlöjliga en annan människa för att på det viset växa själv och känna sig större och starkare.

Det skrivna ordet är så starkt.......det står ju där svart på vitt. Och hoppar nån på mig i ett forum har jag rätt att ge igen eller.....Sanningen är inte alltid vad den ser ut att vara och medierna har en förmåga att förvilla oss till att tro att allt är sant. Mediernas påverkan på oss är så stor.

Inser vilken oerhörd stor uppgift vi har som föräldrar, i skolan och som medmänniskor överhuvudtaget att visa våra barn och ungdomar hur man umgås och på vilket sätt man visar respekt för varandra. Vi måste nog alla vara lite självkritiska och fundera flera gånger innan vi skriver ner våra åsikter så att alla kan se, tänka är det här nåt jag kan stå för, skulle jag kunna säga det här öga mot öga? Kan man inte svara ja på den sista frågan ska man behålla åsikten för sig själv.

Kanske dags att starta "visa varandra respekt upproret" för bövelen...