lördag 12 januari 2013

Nu är julen utstädad. Först smög alla tomtar tillbaka in i tysta vrårna, sen följde resten efter. Till slut togs julgardinerna ner och sonen startade dammsugaren. Efter att ha torkat golven var vi äntligen färdiga. Nu kan vi slappa resten av dagen. Vi hade tur dessutom, mamma kom med ostpaj så jag slapp laga middag. Nu njuter jag i soffan vid elden, sonen sitter vid datorn och snackar. Han hjälper en kompis med nåt datorproblem låter det som.


Nu är den ute, julgranen!
Mamma bjöd på middag.

Den var rätt fin även utan dekorationer, granen. 
Utegranen får lysa till imorgon, då drar jag ur sladden. Julen säger då tack och hej för den här gången. Men belysningen får nog sitta kvar till dess att temperaturen stiger en aning. Risken att något går sönder är stor med den kyla som är nu.
Spår av tungmetaller i barnmat, arsenik, kadmium och bly. Eftersom det finns i jorden tar växterna upp det och vips är det i maten. Nu ska EU titta över gränsvärden för detta, det finns visst ingenting reglerat ännu. Märkligt kan jag tycka, eftersom det finns regler och gränsvärden för så mycket annat. Men när det gäller det viktigaste vi har, barnen, finns det inga.....Hög tid att det händer något på det området.

I lokaltidningen idag fortsätter artikelserien om ungas utsatthet på nätet. Idag beskrivs hur unga lockas att posera mer eller mindre lättklädda och sedan dela med sig av bilderna. Det jag tycker är mest skrämmande med det är att så många som faktiskt gör det. Det betyder att det finns många ungdomar med oerhört svag självkänsla där ute. Där har vi en stor uppgift att fylla, i hemmen framför allt men även resten av samhället.
Vi måste se till att finnas där för våra unga, se till att vi har tid att ge dem. Under en period i livet måste man som vuxen sätta sig själv i andra hand, så är det bara. Även om det naturligtvis är viktigt att se till att man själv mår bra också. Men vi får aldrig bli så upptagna med att förverkliga oss själva att vi tappar bort våra barn och unga!

Idag är det bitande kallt ute, skönt att veta att det inte är några stora projekt som måste göras utomhus mer än att bära in ved. För nu eldas det i braskaminen vill jag lova, så det går åt en hel del vedpinnar.

Just nu visar de onödor ( eller "nödor" kanske) man inte visste att man behövde på Nyhetsmorgon. Sockervaddsmaskin, chokladfontän, skruvdragare som funkar även som pepparkvarn och vinöppnare, muffinsmaskin är några bland alla onödor som visas. Jag måste erkänna att vi har en av de sakerna. En sockervaddsmaskin! Sonen fick en när han sålde jultidningar en gång för flera år sedan. Vi har använt den några gånger, starkt att det inte blivit oftare med tanke på att sockervadd får mig att dregla. Den är inte stor men den fungerar i alla fall perfekt. Kanske dags att plocka fram den ur gömmorna igen.....


Reklam är ofta väldigt dålig med konstiga kopplingar, med några få undantag. Men den absolut mest töntiga och fåniga reklamen just nu måste ju vara Postkodlotteriets.  Även om de lockar med fler vinster är reklamen så pinsam att jag nästan skäms. Jag skäms inte för min egen del naturligtvis men för reklammakarna....hur kunde de komma på idén överhuvudtaget, hur tänkte de? Kanske dags att byta till ny reklambyrå om man vill sälja fler lotter.....

Snart har jag laddat batterierna tillräckligt den här morgonen tror jag. Då ska jag ta mig en macka, sen ska tomtarna få börja smyga in i mörka vrårna igen......