söndag 12 januari 2020

Tänk vilken tur att böcker finns, de är alltid redo att ta med en på äventyr, både små och stora, roliga och läskiga. Alla inte så trevliga i och för sig, men när en iskall hand kramar hjärtat är det bara att titta upp en stund. Då kommer tryggheten tillbaka. Den egna soffan är en fin plats att, tillsammans med orden som fyller boksidorna, resa ut i fantasins värld.

Monsterjägare, slavar, sektledare och många andra färgstarka personer har hållit mig sällskap under den här helgen i mitt resande.

Jag har rest i fantasy-världen med hjälp av Andrzej Sapkowski. Snart är hela den bokserien utläst. Gillar man fantasy och att läsa på engelska kan jag rekommendera hans böcker om "The Witcher".

Därefter läste jag en bok av Karin Smirnoff - "Vi for upp med mor". Nyss läste jag hennes första bok om janakippo och som jag skrev då hade jag det lite jobbigt med min inre språkpolis, trots att jag verkligen gillade boken i övrigt. Den här gången vet jag faktiskt inte vad som hände....språkpolisen reagerade inte en enda gång över avsaknad av versaler, mellanrum, kommatecken och annat som finns i de flesta texter. Den här boken djupdyker i "modrens" förflutna och Gemenskapen i den norrländska sekten känns otäck och äkta. Nu längtar jag efter bok tre som kommer i april.

Nästa bok jag läste var Niklas Natt och Dags bok, "1794". Vi får återigen stifta bekantskap med Cardell och andra romankaraktärer från den första boken. Några nya tillkommer förstås. Sveriges inblandning i slavhandel utgör starten på boken.  En gastkramande sträckläsarbok. Författaren har en fantastisk förmåga att beskriva miljöerna så levande att det känns som att man är på plats. Fast med tanke på den stank som beskrivs är jag tacksam att det inte är en luktbok.

Någonstans mitt i natten insåg jag att det kanske skulle vara klokt att sova några timmar. Så det gjorde jag för att sedan kunna läsa ut den till knastret av braskaminen, med en mugg med kaffe i handen, tidigt i morse.

Den tredje boken i den serien, som kommer att heta "1795", är det bara att vänta tålmodigt på. Tydligen ska den komma hösten -21....känns småjobbigt...
En sak är i alla fall säker, med böcker har man aldrig tråkigt.