tisdag 20 juli 2021

Det är dags för några boktips igen. 

De två första böckerna hamnar i feelgoodgenren. De är skrivna av Libby Page och heter Konsten att hålla sig flytande och Caféet som aldrig sover. Båda böckerna handlar om vänskap. I den ena växer vänskapen över generationsgränserna och den andra boken berättar om två vänner som delar boende. Under ett dygn får de se sin vänskap sättas på prov. Jag upplever att romanerna är lite djupare och håller ett långsammare tempo än de vanlig feelgoodromanerna. De manar till mer eftertanke. Helt klart läsvärda. 



Den tredje  boken heter Testamente och är skriven av Nina Wähä. En riktig fullträff om du frågar mig. Boken handlar om arv och miljö och på vilket sätt det påverkar det hur människor utvecklas. I centrum en finsk familj i Tornedalen, 14 karaktärer, mer eller mindre sympatiska. 

Det här är den typen av bok som är svår att släppa. I början av boken lockas man in i handlingen genom att det berättas att det ska ske ett mord men det tar faktiskt inte särskilt lång stund innan det där kommande mordet glöms bort och alla människoöden fångar istället. Socialt arv, mörker men även ljusglimtar. Till viss del påminner boken om Karin Smirnoffs romaner om Jana Kippo, det lite kärva och korthuggna. 

När boken tog slut fylldes jag med tomhet, vad ska jag nu läsa som kan fånga mig på samma sätt? Ja, ja. Jag lär nog hitta något. Det är ju inte första gången den känslan fyller mig.