måndag 29 maj 2017

Hemma igen efter vårt äventyr i den fantastiska staden Rom. Så många intryck, minnen, långa promenader men framförallt underbart goda måltider i denna stad som är så full av historia överallt.

Allt från nutidens graffitimålade tunnelbanevagnar till hur slitna alla steg är i framkanten på alla trappor, framförallt i den kända Spanska trappan. Men även i Vatikanen och på alla andra ställen där stegen är gjorda av sten och marmor. Tanken på alla fötter som gått där gör att det svindlar....det krävs några steg för att slita på sten och marmor.

Kyrkor, katedraler, museer och olika sevärdheter, både planerade och slumpmässiga. Som det teologiska universitet vi hittade och slank in på. Eller när vi på väg till Crypta Balbi gick förbi ett ruinområde där stadens vildkatter lever skyddat och senare fick reda på att det är det ställe där man tror att Julius Caesar blev mördad. Eller det faktum att sonen hittade stadens tv-spelsmuseum som vi naturligtvis besökte. Att se många av Leonardo Da Vincis uppfinningar var också intressant.

Vi har gjort så mycket dessa dagar att det faktiskt är svårt att komma ihåg allt...Men känslan är ändå en semester i lugn och ro för en stor del av tiden har tillbringats på restauranger och barer där vi ätit mycket god mat. Inte ett enda bottennapp faktiskt!

Det enda bottennappet på resan var nog flygplatsen i Berlin....märkligt ställe....förvånansvärt dåliga på logistik var de också....tysk effektivitet lyste med sin frånvaro. Att upplysa passagerare om förseningar och att deras gate flyttat ansågs visst också som onödigt.....Det positiva där var i alla fall de stenar som fanns ute på parkeringen där vi kunde sitta i solen och njuta ett tag i väntan på att vårt anslutningsflyg skulle gå.

Att vi kunde gå ut beror på att man inte har transferhallar utan varje gate har utgång genom tullen direkt....jag hörde om flera passagerare (som skulle stanna i Berlin) som missade att hämta ut sitt bagage och fick vänta flera timmar på att få tillgång till det då de inte fick gå tillbaka in och hämta väskorna i och med att tullgränsen var passerad....även om man knappt såg den.

Hur som helst, det var en liten del av resan....så den glömmer jag, istället väljer jag att komma ihåg alla vänliga italienare och underbara minnen men framförallt atmosfären i den i varje molekyl historiska staden. Underbara Rom!!


Graffitimålade vagnar i tunnelbanan.




Spanska trappan, i alla fall en del av den.


På väg in till vårt hotell nära spanska trappan. 

                                                                   
Forum Romanum.

Colosseum.


Vi kastade inga mynt i fontänen så frågan är väl om vi får komma tillbaka till Rom?

                                                                                   
Utsikt från Vatikanen!

                                                                           
Dessa stenar som gick att använda som sittplatser
var i princip det enda positiva med Tegel Airport i Berlin.