lördag 17 augusti 2013

Vaknar av att regnet öser ner utomhus. Skyndar mig ut för att hämta morgontidningen utan att bli alltför våt innan jag kryper ner med en mugg kaffe, morgontidning samtidigt som nyhetsmorgon visas på teven.

Förfäras när jag ser nyheterna och det som pågår i Egypten. Tänker på mina vänner som lever mitt i det kaos som råder. Jag vet att de är mitt i hetluften dessutom.
Den konflikt som pågår mellan den styrande militären och det muslimska brödraskapet riskerar att övergå i ett regelrätt inbördeskrig. Våldet eskalerar....hur ska det någonsin gå att få stopp på detta? Det man kan hoppas är att alla inblandade tar sitt förnuft till fånga och inser att våld och vapen aldrig kan vara en lösning på någonting.

Ryan Air har hamnat i hetluften igen. Den här gången har det kommit fram att man har raderat information från svarta lådor. Detta från plan som tvingats nödlanda på Skavsta. Jag undrar så vad de är rädda för att visa?

I vår egen lokaltidning frestar ett helt mittuppslag med nyplockade trädgårdsbär. Det är faktiskt det jag saknar mest av allt från min förra trädgård. Alla vinbärsbuskar, hallonriset med goda trädgårdshallon, smultron i överflöd, åkerbär och jordgubbarna. Jag har börjat att plantera och anlägga lite smått här också men det tar ju sån tid. Smultronen börjar sprida sig, krusbär har vi, men vinbärsbuskarna är det ingen större fart på ännu. Men jag får ge dem några år så kommer de nog de också. Som tur är finns ju fina frysta bär att köpa numera.

På teven talar de om mobbning, högaktuellt med tanke på att skolstarten närmar sig. Torbjörn Hägglund skrev en fantastisk krönika i Tidningen 7. Läs den här!
Sedan ska vi komma ihåg att alla har ett ansvar, att våga säga ifrån! Ser våra barn oss vuxna säga ifrån när någon behandlas fel ökar sannolikheten att de också vågar säga ifrån i sin vardag. Barn tenderar ju att göra som vuxna gör...ser de oss däremot behandla andra fel härmar de gärna det också.
Därför är det viktigt att tänka på hur vi som vuxna talar om andra hemma, framför teven vid middagen eller andra tillfällen. Pratar vi ofta nedvärderande om andra så är det den bilden våra barn får med sig ut i världen.
Vi måste försöka välja att göra och säga rätt, både hemma och i skolan. Vi måste hjälpas åt, hela tiden. Ensam är inte stark. Tillsammans är vi starka, om vi väljer att göra gott istället för ont.