söndag 21 april 2019

Att läsa passar bra när det är ledigt några dagar extra. Här kommer två boktips på böcker jag läst så här långt under påsken. Ytterligare två böcker som berörde mig djupt.


Den första boken är skriven av Susan Abulhawa och heter "Det blå mellan himmel och hav". Den handlar om Palestina och Israel och boken följer en familj genom flera generationer. Deras liv förändras för alltid när Israel i slutat av fyrtiotalet stormar och ödelägger byn de lever i. Detta i samband med att staten Israel utropades. Boken är både vacker och sorglig. Den ger hopp trots den djupaste förtvivlan. Efter några kapitel gick den inte att lägga ifrån sig!

Boken "Såld - från förtryck till frihet" skriven av Soheila Fors är en mörk skildring av kvinnoöden i en värld där hedersvåld och hedersförtryck härskar. Bokens huvudperson, Meriem, blir som fjortonåring såld som sexslav och sen den dagen kommer hennes liv aldrig att bli sig likt igen.

Meriem flyr från mörkret i hemlandet till en förhoppningsvis ljusare framtid i Sverige men på flyktingförläggningen är de välkända maktstrukturerna från hemlandet närvarande hela tiden.

Det är en bok som berättar om resan från ett liv i djupaste förtryck till en ljus tid där friheten tycks vara inom räckhåll.

Återigen en bok som inte går att lägga ifrån sig förrän sista meningen är läst....och den, bokens allra sista mening,  träffar som en hård smäll mitt i magen.