måndag 14 maj 2018

Plötsligt kom den åter, läslusten. Den som följt mig sen jag lärde mig läsa, en följeslagare som ger glädje, skänker välbefinnande. Ibland blir jag ledsen eller till och med rädd när den kommer men framför allt ger den upplevelser. Den låter mig resa in i en värld full av färg och fantasi.

Faktiskt är den precis som mina bästa vänner. Även om det ibland tar lång tid mellan gångerna vi hörs och ses finns de alltid där, i vått och torrt, i glädje och sorg, med- och motgång. Likadant är det med läslusten. En riktigt trogen vän!

Numera har jag perioder när jag inte klarar av att läsa något bara för mitt eget höga nöjes skull, det är ofta under perioder när det är intensivt på och omkring jobbet. Därför måste jag säga att jag blev så förvånad i torsdags när den knackade på och ville göra mig sällskap igen. Förvånad men lycklig. Att jag kunde fly in i böckernas värld gjorde att jobbet inte pockade på lika påtagligt under de lediga dagarna.

Av den anledningen bjuder jag på två lästips så här i mitten av maj. Den första boken lånade jag av en god vän i höstas för att läsa under hösten...vilket inte inträffade men nu är den läst som sagt. Den heter "De fyra yttersta tingen" och är skriven av Andrew Taylor. Första delen i en trilogi, en psykologiskt spännande bok där man får följa familjen Appleyard som lever ett relativt skyddat medelklassliv i London. Plötsligt en dag försvinner dottern Lucy, spåren slutar hos dagmamman. I boken får man följa familjens förtvivlan, kidnapparna samt lilla Lucy. En riktig bladvändare som lämnade i alla fall mig med en stor fråga i slutet av boken. Varför?




Mitt andra lästips lånade jag på biblioteket. Den heter "Gröna fingrar sökes" och är skriven av Annika Estassy. En riktig feelgoodroman. Även om en av huvudpersonerna, Leyla, lever med en misshandlande make är berättelsen om henne och Agnes, som hyr ut sin koloniträdgård gratis mot att hyresgästen sköter om den, en varm och kärleksfull roman. Dit kommer Leyla och hennes son Hugo när de flyr ett hem som allt mer präglas av vredesutbrott och misshandel. 

Det är en hoppingivande berättelse om vänskap mellan generationer, trädgårdens läkande kraft och förmågan att våga ta steget från en dysfunktionell tillvaro till något bättre. Även den en riktig bladvändare!