söndag 27 januari 2019

Idag är det en dag som vi alla bör uppmärksamma, Förintelsens minnesdag. Jag lyssnade till en kvinna på teven i morse som forskat och skrivit en bok när hon upptäckte ett mörkt förflutet i familjen. Hennes mormor och morfar var högt uppsatta nazister och förnekade att förintelsen ägt rum. En mycket intressant intervju och så fint beskrivet av henne hur olika känslor tagit plats inom henne och hur det påverkat hennes familj när hon lyfte fram i ljuset det som gömts undan. Boken heter Pendeln, den ska jag definitivt läsa. Det tror jag att fler borde göra. 

Samtidigt uppmärksammades en annan sida av ämnet. En kvinna skriver om hennes morfar och hans minnen från koncentrationslägren. Han överlevde, kom till Sverige och skrev ner sina minnen. Hans nedtecknade minnen förvaltar hon nu och sammanställer i en bok. Vi får aldrig glömma! 

Igår lyssnade jag också till en intervju, vår nya kultur- och idrottsminister Amanda Lind var på Nyhetsmorgon. Då började jag fundera på vad kameramannen, eller kvinnan, höll på med? I vanliga fall när det pågår intervjuer klipps det närbilder mot ansiktet omväxlande på programledaren och gästen. Eller så klipper man en bild där båda syns, framifrån. När Amanda blev intervjuad tyckte den som skötte kameran att det var lämpligt att klippa in henne bakifrån med jämna mellanrum....tänk att det måste fokuseras på hennes hår till och med i bild och under en intervju. Så fruktansvärt dåligt gjort tycker jag.  

I morse när jag gick ut förväntade jag mig att det skulle vara ungefär samma temperatur som under gårdagen. Snacka om att jag blev förvånad, det var ju riktigt kallt idag. Det bet rejält i kinderna, men en härlig vinterdag. Trots att dagen var krispigt fin längtar i alla fall jag till varmare väder. Vår och sommar ni är välkomna till mig på Nygatan. Fast jag misstänker att det dröjer ett tag till.....tur att jag har min värmefilt!



Hon ser ut att ha det lite kallt där ute i snön tycker jag.
Semlor bakades.

Stroganoff till matlådor.
Soppa på gång.


Indisk blomkålsgryta.