söndag 18 december 2011

Det blev sockerskorpor! Nu är det bara torkning kvar, men först middag.


Danska skorpor heter de egentligen, men för mig är det Mormors sockerskorpor. Så länge jag kan minnas har jag varit med henne och bakat dem till jul förutom några enstaka år när jag varit på annat håll. I takt med att åren gick fick jag ett allt större ansvar för tillverkningen. När hon blev äldre och inte orkade ta del längre bakade jag dem själv, men i hennes kök och sällskap! Receptet kommer från en gammal kokbok där ugnstemperaturen beskrivs som  " grädda i inte alltför stark värme".

Dagen började med ett kyrkobesök. Vår kör sjöng på högmässan som var klockan 11 i Anundsjö kyrka. Det gick bra och var roligt. Sångerna klingade väldigt vackert med hjälp av den akustik kyrkan bjuder på.

Kyrkkaffe tog vi hemma, sen fick jag hjälp av min egen hustomte med kontakterna till utegranen som utlöste jordfelsbrytaren hela tiden i går kväll ( och idag när vi satte i kontakten igen).  Men nu verkar det fungera igen, peppar, peppar!

Jag har tagit fram smör ur kylen för jag tror att jag ska baka mormors sockerskorpor idag! De är rätt enkla att baka, bara det att det är många steg och att det tar ett tag innan de är torkade och färdiga för magen....Det är dock en av de få saker som jag har svårt att vara utan när det är jul, de är speciella!