söndag 13 december 2020

Visst är december en magisk månad? Ljus tindrar både inne och utomhus. Småfåglarna samlas i syrenen och smaskar i sig av talgbollarna som hänger där.  Jag anar en tomtenisse bland grenarna som spanar efter snälla barn. Kanske kommer nissen från julbyn jag ser på min morgonpromenad i mörkret.

Julby, tänker ni. Nu har det snurrat om rejält för den där människan. Men nej, det har inte snurrat om alls, det är alldeles sant. När jag går min morgonpromenad ser jag ett område med hus på håll där ljusen lyser gulrött, det där speciella ljuset som syns på julkort eller i julfilmer. 

I min fantasi tänker jag att det är en liten tomteby. Jag ser nissar och nissor som skyndar mellan husen för att hinna med alla sysslor innan jul, hur de samlas i stora salen och äter tomtegröt för att orka och hur de åker pulka och busar i snön. När det nu är snö vill säga, annars leker de kurragömma eller tagen.  

Varje morgon ser jag den där tomtebyn på håll. Under dagtid eller alla andra årstider är det bara ett helt vanligt kluster av hus...men nu....i magiska december är det en julby full av tomtar och julmagi!