lördag 10 augusti 2024

Just idag är det grått och mulet utomhus så det passar fint med en liten minneskavalkad. Nu i augusti är det fyrtio år sedan jag började på lärarhögskolan i Umeå. Fatta, fyrtio år! Å ena sidan känns det som om det var max tjugo år sedan, å andra sidan kunde det lika gärna vara hundra för så mycket har jag hunnit med. Så många minnen från åren i Umeå, händelser, upplevelser men framförallt vänskap. 

En av de mest fantastiska sakerna är att vi fortfarande är ett gäng från lärarhög som träffas runt om i Sverige hos varandra. När vi pluggade turades vi om att laga söndagsmiddag och bjuda varandra. Efter examen har vi setts runt om i Sverige och käkat söndagsmiddag en hel helg. Från Kiruna i norr till Nyköping som längst söderut. Men orterna ändras ibland, det händer ju att någon flyttar. Som tur är har vi ändå hållit kontakten. Från början sågs vi varje år men sen har det blivit vartannat år. 

Förra helgen var det dags igen. Då sågs vi igen, den här gången i Övikstrakten, fast inte hos mig utan hos en annan vän (vi är två som bor här omkring). En hel helg med god mat, samtal om högt och lågt. Varma skratt, tårar och framförallt en vänskap som består. Fast nog måste jag erkänna att jag var trött förra söndagskvällen. Det blir intensivt, hur härligt det än är att träffas. Nu är det två år till nästa gång så det är gott om tid att vila. Då är det min tur att samla oss!

Veckan som gick startade jag upp läsårets jobb igen, det har gått fint men nog har hjärnan varit trög. Riktigt trög bitvis. Tacksam att jag var så klok i juni att jag förberedde de presentationer jag skulle använda i början av terminen. Då visste jag ju vad jag höll på med. Nu har jag mest funderat på vad jag egentligen gör, vad jag kan och hur man gör när man jobbar. Det var tur att jag hade förra veckan på mig att väcka hjärnan för på måndag är det full fart igen, det blir roligt. 

En annan mycket rolig sak är att sonen kommer hem till Sverige igen efter sommarens jobb i Boston. Känns fint att snart ha honom hemma igen, om än långt ner i vårt avlånga land. 


I Skeppsmalen förra helgen.

En del av böckerna jag har läst under ledigheten.