lördag 22 april 2017

Under resan till Nederländerna njöt vi inte bara av natur, god mat, promenader genom fina gamla samhällen utan kvällarna ägnades åt att läsa böcker med utsikt över kanalen. 

Jag fick låna två pocketböcker av mitt ressällskap som jag hade tänkt skulle räcka mer än väl under resan. Men se det gick inte, två till hann jag med...tur att hon hade böcker med till sig själv också som jag kunde snyltläsa. Fyra väldigt olika böcker, både de som krävde mer av mig som läsare och de som bara tog mig igenom upplevelsen på ett underhållande sätt, men ändå med eftertanke. Alla läsvärda.

Bok nummer 1: 
"De fördrivna" skriven av Negar Naseh. Den handlar om ett par som köper ett hus på Sicilien där de bor under sin föräldraledighet. Hon läkare och han konstnär. En komplex bok om livet, rädslor och att vara delaktig eller välja att ställa sig utanför. Bitvis är det väldigt svårt att tycka om huvudpersonerna men deras personligheter utvecklades på olika sätt så jag svajade väldigt i "på vems sida" jag stod. 

Bok nummer 2:
"Avd. för grubblerier" skriven av Jenny Offill. Boken är fragmentariskt skriven och i princip inga ord som inte är nödvändiga finns med i texten. Den handlar om ett äktenskap och visar hur svårt det kan vara att hålla fast vid varandra när det inte blir riktigt som man tänkt sig. Kolik, otrohet, en inställd roman där äktenskapets närhet istället ersatts av ett stort avstånd. En snabbläst bok, originell, rolig men bitvis smärtsam. 

Bok nummer 3: 
"Ljuset vi inte ser" skriven av Anthony Doerr. Boken utspelar sig under andra världskriget och handlar om den fransk flicka som nyss blivit blind och hur hon upplever krigets alla fasor genom alla andra sinnen utom synen. Den andra huvudpersonen i boken är en tysk barnhemspojke som på olika vägar hamnar i Hitlerjugend för att överleva. Boken är en fantastisk och gripande skildring av människan mödor för att mot alla odds överleva krigets fasor, sett ur olika perspektiv. 

Bok nummer 4:
"Nötskal" skriven av Ian Mc Ewan. Det här en thriller skriven ur ett ofötts barns perspektiv där det ligger i magen på sin mamma och hör hur mamman och älskaren planerar att döda det ofödda barnets pappa. Mord, girighet men även kärlek och ett litet barn i magen som är sällsynt klarsynt och intelligent....och gillar vin...fast inte när det blir för mycket. Ett litet barn som väntar på exakt rätt tillfälle att göra sin entré till världen!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar