fredag 13 juli 2018

Här kommer ett litet boktips igen. Eller för att vara mer exakt, fem. Författaren Edward St Aubyn har skrivit fem självbiografiska böcker om Patrick Melrose som är samlade i två volymer. Den första innehåller tre böcker och den andra två.

Är man ute efter feelgood och lätt läsning ska man inte satsa på dessa böcker, men om man däremot vill sjunka in i hur en sadistisk far påverkar livet långt sedan han är död är detta en romansvit att fördjupa sig i.

Det är välskrivna böcker och jag tycker att översättaren har lyckats mycket bra. Böckerna handlar om övergrepp, missbruk, överlevnad, otrohet och livet som småbarnsförälder där minnena från den egna barndomen gör sig gällande. Bitvis är det rent smärtsamt att läsa och jag ville skynda förbi sidorna ändå slukades vartenda ord. Händelser som för mig som läsare innebär en chock blev till riktiga trauman för bokens huvudperson. 

Läsvärt, ja mycket! Trots mörkret rymmer böckerna ljus men var beredd på att bitvis kippa efter luft när förtvivlan över Patricks liv blir för stark. 


Volym 1 med tre böcker.

Volym 2 innehåller de två avslutande böckerna. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar