söndag 12 augusti 2018

Här kommer tre boktips en sensommardag i augusti. Det passade alldeles utmärkt att ligga i soffan och läsa böcker, om än det var skönt ute. Men getingarna gjorde att jag inte trivdes särskilt bra på altanen eller i växthuset (dit de envisades med att flyga in).

Två böcker av Lena Ackebo hann jag läsa idag. "Världens vackraste man" och "Kära Barbro". Böckerna handlar om två systrar, Mona och Barbro som har en komplicerad relation med många spöken i garderoben. Fast spökena härstammar från samma bakgrund ser de väldigt olika ut.

Inte har de mycket gemensamt trots att de vuxit upp i samma familj. Mona minns barndomen i ett stort mörker medan Barbro är övertygad om att de hade en ljus och trygg uppväxt. I ett försök att förbättra deras relation bjuder Barbro med Mona till Mallorca. 

Resan blir inte riktigt som de tänkt sig, en vacker man och en rejäl influensa ställer till det. Efter resan blir ingenting sig likt. 

Det tog ett tag för mig att komma in i boken, men när jag väl fastnade var jag tvungen att läsa ut den snabbt. Som tur var fanns bok två hemma...så det var bara att fortsätta läsa.


I den andra boken som heter "Kära Barbro" hör man på titeln vem som är huvudkaraktären i boken. Barbro, kvinnan som ständigt skyr konflikter och vill ha allt på sitt sätt. Hennes osäkerhet lyser igenom hela boken. 

Egentligen borde man tycka synd om henne när den bild hon har omgivit sig med hela livet sakta krackelerar bit för bit. Fast mest tycker jag illa om henne...jag upplever henne som en oerhört manipulativ kvinna, så nära alkoholmissbruk man kan komma. Däremot tror jag inte att hon är manipulativ medvetet. Jag tolkar det som ett arv från hennes och systern Monas uppväxt. 

Den här boken kunde jag inte lägga ifrån mig alls, nu väntar jag otåligt på att del tre från biblioteket. Boken slutade nämligen med att jag drog djupt efter andan och utbrast oj!Den sista boken jag tänker tipsa om idag är "Alltid din dotter" skriven av Caroline Säfstrand. Den handlar om tre generationer kvinnor och deras relation till varandra. Plötsligt dyker en släktforskare upp och kommer med information om deras förflutna som gör att mycket ställs på sin spets. 

Hemligheter som varit gömda kommer upp till ytan och det blir inte alldeles enkelt för de tre kvinnorna att ta till sig det de får veta. En fin och välskriven bok som gör mig glad, även om den stundtals tar upp ämnen som är svåra. 

I boken fikas och bjuds det på mycket godsaker, jag har nog aldrig blivit så sugen på att baka som när jag läste den här....eller dricka kaffe för den delen...
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar