fredag 20 juli 2018

Värme och inte en gnutta regn på länge. Ute i markerna är det torrt, så torrt att minsta lilla gnista kan orsaka en katastrof. Något som hänt på ett flertal platser runt landet. Det brinner på sätt det nog aldrig gjort förut. Enligt nyheterna är det större ytor än vid den stora branden i Västmanland 2014. Då var jag i Järvsö tillsammans med goda vänner och jag kommer ihåg att vi kände av brandröken vid flera tillfällen.

Nu är brandröken så mycket mer påtaglig. Drygt två mil härifrån pågår en stor skogsbrand sen onsdag eftermiddag. När man tittat på himlen mot det håll branden härjar har man sett stora tjocka rökmoln. Nu när vinden vänt har brandröken spridit sig långt från branden. Själv vaknade jag av att det luktade rejält av brandrök. Snabbt stängde jag mina myggdörrar för att slippa den värsta stanken.

Med tanke på det obehag jag kände då tidigt i morse undrar jag hur det är för de som är mitt i och bekämpar elden och för de som har sitt boende i närheten av elden. Så förfärligt läskigt och obehagligt men framförallt farligt.

I stora delar av Sverige gör hjältar en insats. Några bekämpar branden, andra ser till att det finns mat och dryck till dem. Jag känner en så stor beundran för alla som är där på plats och kämpar mot branden, vare sig man har det som sitt jobb eller om man är där på frivillig väg. Snacka om hjältar som sliter i skift dygnet runt. Att då få höra att det finns människor som åker för att titta på branden gör att jag häpnar....hur tänker de?

Lyssnade nyss på radio Västernorrland och där sa man att trots att branden inte är under kontroll är det ändå lite hoppfullt just nu. Man hade anlagt moteld och eldat ena flanken och det har gett gott resultat. Men de planerar att jobba vidare med full styrka hela helgen ända till måndag.

Enligt inslaget är det fyrtio man från räddningstjänst och hemvärn samt tre helikoptrar på plats. Må de alla vara säkra så inget händer dem, dessa fantastiska hjältar! Jag håller också alla tummar och tår för att det ska fortsätta gå bra, så att de som bor där slipper lämna hus och hem. Då är brandlukt i sovrummet en baggis....Inga kommentarer:

Skicka en kommentar